Precedent juridic în Vrancea şi Galaţi, privind concedierea unui angajat care a refuzat prelevarea de date biometrice

scanare biometrica

Prelevarea de date biometrice nu poate fi impusa

Potrivit site-ului avocatura.com, Curtea de Apel Galaţi a dat o decizie definitivă într-un proces în care o angajată a unei societăţi bancare din Vrancea contesta decizia prin care fusese concediată, ca urmare a refuzului de a-i fi prelevate date biometrice – amprente digitale. Decizia vine după ce Ana Corina Săcrieru, avocatul contestatoarei, a câştigat şi pe fond cauza, convingând instanţa că decizia de concediere este ilegală. Astfel, la Tribunalul Vrancea s-a dispus pe fond reintegrarea reclamantei în funcţia deţinută anterior concedierii, hotărâre rămasă definitivă luna aceasta.

Prelevarea de date biometrice trebuie să fie la latitudinea fiecăruia dintre noi şi în niciun caz refuzul nu poate constitui un motiv pentru discriminare. Aceasta ar fi soluţia sintetizată dintr-un litigiu de muncă câştigat definitiv de avocatul Ana Corina Săcrieru. Dosarul s-a judecat în ultima fază la Curtea de Apel Galaţi, unde instanţa a dat de asemenea dreptate părţii apărate de avocatul Săcrieru, care “denunţa” concedierea sa ilegală.

La aproape zece luni de când a fost concediată de la locul de muncă, clienta avocatului Săcrieru a câştigat definitiv şi irevocabil reintegrarea în postul deţinut anterior la unitatea bancară din Focşani, dar şi plata drepturilor salariale de care a fost privată în toată această perioadă. Conflictul juridic a survenit după ce contestatoarea din dosar a refuzat din motive religioase să îi fie prelevate datele biometrice, respectiv amprentele digitale. 

De aici, angajatorul a decis să îi desfacă disciplinar contractul individual de muncă, întrucât, în urma refuzului, aceasta nu mai era “eficientă” pentru că nu se putea conecta în noul sistem de autentificare, realizat pentru “prevenirea şi combaterea fraudelor generate de înstrăinarea parolelor”

Avocatul Corina Săcrieru a susţinut însă în instanţă că prin decizia de concediere s-au încălcat mai multe dispoziţii legale, printre care şi cele din Legea 677 din 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. “Biometria contravine doctrinei creştine, deoarece încalcă cele mai elementare libertăţi şi uniformizează şi transpune fiinţa umană într-un număr într-un sistem electronic supus controlului”, a subliniat avocatul.

De aici, avocatul Săcrieru a dovedit în instanţă că angajatorul era obligat să îi ofere clientei sale o alternativă la logarea pe bază de amprentă digitală. În acţiunea pe fond s-a solicitat anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe post, achitarea drepturilor salariale şi daune morale, Tribunalul Vrancea admiţând primele trei capete de cerere. Chiar şi aşa, doar unitatea bancară a atacat soluţia instanţei de fond, însă hotărârea din Apel nu a schimbat nimic. “Respinge ca nefondat apelul declarat de SC CEC BANK SA, împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Vrancea. Obligă pe apelantă să plătească intimatei suma de 3.000 lei, cheltuieli de judecată în apel”, se arată în hotărârea CA Galaţi.