Despre modificarea Legii educaţiei şi a Constituţiei, cu avocatul Corina Săcrieru

Ana Corina Sacrieru

Se anunţă schimbări importante în cadrul legislativ, pregătite de Asociaţia “Părinţi pentru Ora de Religie”. Organizaţia a lucrat intens pentru câteva proiecte majore, printre care şi modificarea Legii educaţiei şi a Constituţiei. Vicepreşedintele APOR Vrancea, avocatul Ana Corina Săcrieru, a explicat, pentru Avocatura.com, ce paşi au fost făcuţi până acum, dar şi ce va urma în continuare.

Constituită iniţial ca o replică la Decizia 669/2014 a Curţii Constituţionale, Asociaţia “Părinţi pentru Ora de Religie” se implică din ce în ce mai mult în arealul educaţiei.

Concret, Asociaţia militează pentru modificarea Legii educaţiei, dar şi a Constituţiei însă proiectele sunt mai ample. Recent, APOR Vrancea a organizat o întâlnire în care s-a dorit ca părinţii să fie informaţi asupra demersurilor făcute de la înfiinţare şi până acum.

Avocatul vrâncean Ana Corina Săcrieru, în calitate de vicepreşedinte al APOR Vrancea, a detaliat, pentru Avocatura.com, în ce constau schimbările propuse, dar şi în ce s-au concretizat acţiunile asociaţiei.

În viitoarele luni, vor fi făcute demersuri pentru ca Legea educaţiei să prevadă ca opţiunea pentru ora de religie să fie indicată de părinţi o singură dată, la înscrierea copilului la şcoală, şi nu în fiecare an. De asemenea, Asociaţia lucrează şi pentru câteva modificări în Constituţie, pentru ca ora de religie să nu poată fi scoasă din şcoală.

“Spre finalul expirării termenului de 45 de zile de la publicarea Deciziei 669/2014 a Curţii Constituţionale, Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a întocmit un proiect de modificare a Legii nr. 1/2011 a educaţiei pentru a o pune în acord cu aceasta. După mai multe formulări şi reformulări, un grup de 33 parlamentari din cam toate partidele parlamentare – majoritatea membri ai Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor şi-au însuşit, sub forma unei propuneri legislative, textul formulat de către Consiliul consultativ al cultelor în data de 28 februarie.

Acest text al cultelor  a primit aviz favorabil de la Comisia de drepturile omului, a primit raport de admitere fără modificări de la Comisiile de învăţământ şi juridică ale Camerei Deputaţilor, reunite, iar miercuri, 31 martie, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. Va fi transmis acum de Cameră la Senat, unde va continua traseul de avizare şi redactare raport, apoi în plen“, a explicat avocatul paşii urmaţi.

Acestea nu sunt singurele subiecte pe care APOR le are în vedere. Pe viitor, Asociaţia va demara demersuri legale prin care să fie împiedicată introducerea orei de educaţie sexuală în şcoală – în ciclul primar. Totodată, va organiza şi tabere creştine la care să participe elevii în vacanţele şcolare.

(Articol publicat pe www.avocatura.com, 8.04.2015)